Skip to main content

Kleurrijk behoud van historisch meesterwerk

Bij het restaureren en onderhouden van monumenten, is het gebruik van de juiste verf van groot belang. Verf vormt in eerste instantie een barrière tegen vocht, UV-straling en atmosferische vervuiling en beschermt de lagen onder de verf. De bindmiddelen vormen de ruggengraat van verf en bepalen in grote mate de duurzaamheid, hechting en dampopenheid. Bij het kiezen van verf voor specifieke toepassingen is het van belang rekening te houden met de samenstelling en eigenschappen van de verschillende soorten verf.

Minerale verven (anorganisch)

Enerzijds hebben we minerale verven. Deze behoren, vaak tegen de verwachtingen in, tot de categorie van anorganische verven. Minerale verven kunnen worden herkend aan hun eigenschap van verkiezelen aan de ondergrond, zonder af te bladderen.

Kalkverf

Kalkverf is een natuurlijk product, samengesteld uit gebluste kalk, water en minerale pigmenten. Het is hierdoor een milieuvriendelijk product. Het geeft de muur een natuurlijke en minerale uitstraling met een authentiek effect. Kalk staat bekend om zijn hoge elasticiteit, en ademend vermogen. De verhoogde pH-waarde van kalk creëert een omgeving waarin micro-organismen niet kunnen overleven, hierdoor ontstaat er minder gemakkelijk groenaanslag of schimmelvorming. Kalkverf is echter minder weerbestendig en kan enkel op minerale ondergronden geplaatst worden.

(Sol-)Silicaatverf

Silicaatverf is, naast kalkverf, ook een minerale verf die bestaat uit kaliwaterglas. Kaliwaterglas ontstaat door het versmelten van fijn gemalen kwarts met soda of kaliumzout. Wanneer silicaatverf wordt aangebracht, ondergaat het een uniek droogproces. Gedurende deze droging ondergaat het waterglas een proces van verkiezeling, waarbij het zich chemisch onlosmakelijk bindt aan de ondergrond.

Dit droogmechanisme zorgt voor een duurzame hechting aan minerale oppervlakken. De silicaatverf staat bekend om zijn ongeëvenaarde visuele effect, waarbij matte, maar tegelijkertijd heldere kleuren ontstaan. Deze kleuren brengen de ondergrond op optische wijze tot leven.

Sinds begin 2000 is er ook sol-silicaatverf beschikbaar, waarbij kiezelsol aan het waterglas wordt toegevoegd. In tegenstelling tot een zuivere silicaatverf kan deze variant op alle ondergronden, inclusief niet-minerale, worden toegepast. Hierdoor is sol-silicaatverf ook geschikt voor nieuwbouwprojecten.

Lazuren

Een minerale lazuur is een semi-transparante minerale verf op (sol-)silikaat en zorgt voor een levendig of uitgesproken effect. Ze worden toegepast voor het restaureren en het renoveren van monumenten maar ook in en op gebouwen met een moderne uitstraling. Zowel gevels als binnenmuren worden zo op een bijzondere manier, decoratief geaccentueerd. Daarnaast worden lazuren ook gebruikt om decoratieve technieken te ontwikkelen, zoals het creeëren van een steenimitatie of zichtbeton.

Verder worden lazuren ook gebruikt om optische gebreken in bestaand zichtbeton te verbergen of net om een heel kleurrijk ontwerp bekomen. Een minerale lazuur accentueert en behoudt het karakter van het materiaal.

Naast minerale lazuren bestaan er op de markt ook organische (niet-minerale) lazuren voor minerale ondergronden. Zij zorgen voor een gelijkaardig effect als de lazuren op silicaat. Ze zijn waterafstotender maar vaak ook minder dampdoorlatende waardoor ze minder geschikt zijn voor het gebruik bij historische panden.

Niet-minerale verven (organische)

Aan de andere kant hebben we verf die niet op mineralen is gebaseerd en dus organisch is. Deze verven zullen plakken aan de ondergrond. De bekendste organische verf is silaan of siloxaan verf.

Siloxaanverf

Door de toevoeging van siliconeharsen ontstaat er een zeer waterafstotende maar toch dampopen verf. Door de hoge waterdampdoorlaatbaarheid zijn deze verven vaak ook toegelaten voor buiten- en binnenmuren van gebouwen die onder monumentenzorg vallen.

Siloxaan- of silaanverf kan zowel op minerale als op niet-minerale ondergronden worden aangebracht.

Alternatieve afwerking

Lijnolieverf

Lijnolieverf wordt al eeuwenlang gebruikt voor het duurzaam schilderen van schrijnwerk. En is momenteel aan een comeback bezig.

Lijnolieverven bestaan in de basis uit lijnzaadolie, pigment, natuurlijke vulstoffen en siccatief (droogsel). Lijnzaadolie wordt gemaakt van lijn- of vlaszaad, een natuurlijke bindmiddel en is daarmee een milieuvriendelijke tegenhanger van alkyd (op bais van aardolie), waaruit de meeste reguliere lakverven worden gemaakt.

Lijnolieverf staat gekend om zijn elasticiteit en dampopenheid. Ideaal voor de bescherming van het houten schrijnwerk!

Hydrofuge

Een hydrofuge, ook wel impregnering genoemd, is een transparant product dat bevloeid wordt over een absorberende gevel om deze te beschermen tegen regenwater en vuil. Door de capillaire werking van het product worden de poriën van het oppervlak verkleind, waardoor een onzichtbare barrière ontstaat. In tegenstelling tot verf worden de poriën verkleind, maar niet volledig afgesloten, waardoor de ondergrond kan blijven ademen en gemakkelijk kan drogen.

Advies

Het is bij monumenten belangrijk dat de juiste verf gebruikt wordt, die niet enkel voldoet aan de esthetische kenmerken, maar ook rekening houdt met de specifieke kenmerken van de ondergrond. Wij staan steeds voor u klaar om onafhankelijk advies te verlenen.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding: