Skip to main content

Duurzaam isoleren van historisch erfgoed.

Isolatie in monumentenzorg speelt een cruciale rol bij het behoud en verduurzaming van historische gebouwen. Het hoofddoel is het behouden van ons erfgoed terwijl we tegelijkertijd moderne energie-efficiëntie nastreven.

Het Vlaams Energiedecreet vereist dat historische gebouwen bij herbestemming en rennovatie moeten voldoen aan de nodige energieprestatie- en binnenklimaatnormen.

Het buitenschrijnwerk en de dakconstructie zijn relatief eenvoudig en snel aan te pakken.

Het duurzaam isoleren van het metselwerk van historisch gebouwen is daarentegen een hele andere uitdaging. Bovendien is het door de culturele en historische waarde van de gevel vaak geen haalbare oplossing om de buitengevel te isoleren.

Een andere uitdaging in het isoleren van historisch erfgoed is dat de meeste moderne isolatiematerialen niet afgestemd zijn op een historische ondergrond.
Bij gebruik van de klassiek dampdichte isolatiematerialen bestaat de kans op condensatie en vocht tussen het metselwerk en de isolatie waardoor er schimmelvorming, rotting of vocht- en vorstschade kan ontstaan.

Maar ook wanneer klassiek isoleren geen optie is, is er een duurzame oplossing!

Kalk als isolatie

Isolerende kalkpleisters bieden een veelzijdige en duurzame oplossing voor het isoleren van gebouwen, met een breed scala aan voordelen.

Deze pleisters combineren thermische en akoustische isolatie, lage ecologische impact, hoge dampdoorlaatbaarheid en veelzijdige toepassingsmogelijkheden, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor zowel restauratie-, als renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Een van de opvallende kenmerken van isolerende kalkpleisters is hun samenstelling op basis van zuivere hydraulische kalk en minerale vulstoffen. Hierdoor bieden ze een uitstekend antwoord op de uitdagingen bij de verduurzaming van historisch erfgoed.

Een van de belangrijkste eigenschappen die de isolerende kalkpleisters onderscheidt t.o.v. andere klassieke isolatiematerialen, is de hoge dampdoorlaatbaarheid, ook wel bekend als ademend vermogen.

Deze hoge waterdampdoorlaatbaarheid zorgt er voor dat de vochttransitie in het historische metselwerk nagenoeg onveranderd blijft en dat de vorming van schimmel en condensatie of vorstschade voorkomen wordt.

Daarnaast hebben deze isolerende kalkpleisters ook een hoge thermische isolatiecapaciteit. Door het gebruik van zuivere minerale geëxpandeerde zandsoorten bieden ze een uitstekende isolatiewaarde, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd en het energieverbruik voor verwarming en koeling wordt verminderd. Dit draagt niet alleen bij aan een comfortabel binnenklimaat, maar verlaagt ook de energiekosten en de ecologische voetafdruk van het gebouw.

Verder zijn isolerende kalkpleisters ook uitstekende geluidsisolerend en zijn ze ecologisch vriendelijk. Door hun samenstelling uit natuurlijke en hernieuwbare materialen vormen ze een milieuvriendelijk alternatief voor klassieke isolatiematerialen (zoals EPS, XPS, PUR of minerale wol). En zijn ze volledig recycleer- en biologisch afbreekbaar, waardoor ze minimale impact hebben op het milieu gedurende hun hele levenscyclus.

De isolerende kalkpleisters zijn veelzijdig in hun toepassing.

Ze kunnen worden aangebracht in zowel dunne als dikke lagen, tot wel 15 centimeter dik, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende ondergronden en isolatiebehoeften. Ze bieden een goede aansluiting met vloeren, plafonds, schrijnwerk en andere bouwaansluitingen, waardoor ze een naadloze en luchtdichte aantrekkelijke afwerking mogelijk maken.

Tenslotte volgen isolerende kalkpleisters de natuurlijke vorm van de ondergrond, waardoor ze zich aanpassen aan de specifieke kenmerken van het gebouw. Dit zorgt voor authentieke  uitstraling.

Kortom, isolerende kalkpleisters bieden een uitgebreide reeks voordelen die bijdragen aan een historisch, comfortabele, energiezuinige en gezonde woonomgeving, terwijl ze tegelijkertijd milieuvriendelijk en esthetisch aantrekkelijk zijn.

Voordelen

  • Op basis zuivere kalk NHL5, vrij van cement
  • Geschikt voor gebruik in erfgoed en monumenten
  • Lichtgewicht
  • Thermisch en geluidsisolerend
  • Hoge dampdoorlaatbaarheid
  • Hoge isolatiewaarde
  • Geschikt voor binnen & buiten

Advies

Door de juiste balans te vinden in het isoleren, kunnen we monumenten niet alleen behouden maar tegelijkertijd ook voldoen aan de eisen van hedendaags comfort en duurzaamheid. Mocht u verdere vragen hebben of deskundig advies wensen, staan we altijd voor u klaar.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding: