Skip to main content

Kaleien: de tijdloze kunst van natuurlijke muurafwerking

Kaleien is een traditionele en ambachtelijke techniek, voor het afwerken van muren en gevels, die al eeuwen lang bestaat. Het is een afwerkingsproces waarbij een kaleimortel met een blokkwast wordt aangebracht die ontstond bij de boeren als een oplossing voor vocht en schimmels in de stallen. Het kaleien ontsmette dankzij zijn hoge PH-waarde de muren en zorgde er voor dat micro-organismen niet konden overleven, wat een hypoallergene kwaliteit toevoegt. Dankzij volgende handige eigenschappen heeft deze techniek de tand des tijds doorstaan en wordt ze nog dagelijks gebruikt:

  • Beschermt ondergrond tegen weersinvloeden
  • Gaat jarenlang mee met minimaal onderhoud
  • Toepasbaar op barsten en grote oneffenheden wegens vullende eigenschappen
  • Breed scala aan kleuren
  • Natuurlijke rustieke uitstraling
  • Zowel binnen als buiten toepasbaar
  • Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties

Kortom, kaleien is een tijdloze kunst die niet alleen de schoonheid van gebouwen verbetert, maar ook hun levensduur en duurzaamheid versterkt.

Soorten Kalei

Er zijn verschillende soorten kalei,
elk met zijn eigen unieke karakters.

Kalkkalei

Kalkkalei is de meest traditionele vorm van kalei, gebaseerd op hydraulische kalk gemengd met zand en pigment. Kalkkalei is dampopen, wat betekent dat ze vocht absorbeert als de luchtvochtigheid hoog is en vocht vrijgeeft aan de omgeving als de luchtvochtigheid laag is. Kalkkalei staat bekend om zijn wolkerig uitzicht op de gevel. Daarnaast is kalkkalei een duurzaam product aangezien het gemaakt wordt van natuurlijke materialen die in overvloed beschikbaar zijn en een lage milieubelasting hebben.

Kalk-cementkalei

Kalk-cementkalei is een mengsel van hydraulische kalk en cement. Het combineert de noodzakelijke ademende eigenschappen van kalk met de weerbestendige eigenschappen van cement.

Kalei-imitatie:

Dit is geen traditionele kalei, maar eerder een verf met het uiterlijk van kalei (vaak op basis van silicaat of siloxaan). Echte kalei kan arbeidsintensief zijn en vereist specifieke vaardigheden en technieken. Kalei-imitatie kan een meer kosteneffectieve optie zijn, aangezien het gemakkelijker aan te brengen is dan traditionele kalei, met een vergelijkbare uitstraling. Hoewel kalei-imitatie een meer toegankelijke optie kan zijn, moet worden opgemerkt dat het niet dezelfde ademende eigenschappen biedt als echte kalei. Daarom moet de keuze tussen echte kalei en kalei-imitatie worden gemaakt op basis van de specifieke behoeften en doelstellingen van het project.

Advies

Contacteer ons vandaag nog om te ontdekken hoe en welke kalei de esthetiek en duurzaamheid van uw bouw- of renovatieproject kan verbeteren. Wij staan klaar om u te adviseren en uw visie tot leven te brengen.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding: