Kaleien: de tijdloze kunst van natuurlijke muurafwerking

Kaleien is een traditionele en ambachtelijke techniek voor het afwerken van muren en gevels die al eeuwen lang bestaat. Het ontstond bij boeren als een oplossing voor vocht en schimmels in de stallen. Het kaleien ontsmette dankzij zijn hoge PH-waarde als het ware de muren en zorgde er voor dat micro-organismen niet konden overleven, wat een hypoallergene kwaliteit toevoegt. Dankzij deze handige eigenschappen in combinatie met unieke esthetische voordelen heeft deze techniek de tand des tijds doorstaan en wordt ze nog dagelijks gebruikt.

Kaleien is een afwerkingsproces waarbij een kaleimortel met een blokkwast wordt aangebracht. Kalei kan zowel binnen als buiten worden toegepast, zowel in nieuwbouw als bij renovaties. Het geeft een natuurlijke, rustieke uitstraling aan muren en gevels. Het kan als het ware een nieuw leven blazen in beschadigde of verouderde gevels. De textuur en de onregelmatige kleurschakeringen creëren een tijdloze charme.

Kalei heeft ook een vullende eigenschap, hierdoor kan kalei toegepast worden op gevels met barsten en grote oneffenheden. Ideaal voor monumentenzorg projecten. Goed aangebrachte kalei kan jarenlang meegaan met minimaal onderhoud. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van de ondergrond. Kalei is ook beschikbaar in een breed scala aan natuurlijke kleuren en pigmenten, en de kleuren blijven vaak langer mooi dan bij traditionele verven.

Dit alles resulteert in een karakteristiek uitzicht dat niet alleen mooi is, maar ook bescherming biedt tegen diverse weersinvloeden. Kortom, kaleien is een tijdloze kunst die niet alleen de schoonheid van gebouwen verbetert, maar ook hun levensduur en duurzaamheid versterkt.

Soorten Kalei

Er zijn verschillende soorten kalei,
elk met zijn eigen unieke karakters.

Kalkkalei

Kalkkalei is de meest traditionele vorm van kalei, gebaseerd op hydraulische kalk gemengd met zand en pigment. Kalkkalei is dampopen, wat betekent dat ze vocht absorbeert als de luchtvochtigheid hoog is en vrijgeeft aan de omgeving als de luchtvogtigheid laag is. Dit gebeurt op een snellere en efficiëntere manier dan een ademend product waarbij dit proces op een trage en geleidelijke manier gebeurt. Het typisch wolkerig effect dat te zien is op een pas beregende gekaleide muur kan dus verklaard worden door het snel uitdrogen. Daarnaast is kalkkalei een duurzaam product aangezien het gemaakt wordt van natuurlijke materialen die in overvloed beschikbaar zijn en een lage milieubelasting hebben.

Kalk-cementkalei

Kalk-cementkalei is een mengsel van hydraulische kalk en cement. Het combineert de noodzakelijke ademende eigenschappen van kalk met de weerbestendige eigenschappen van cement. Ook heeft deze kalei een goede weerstand tegen barsten, waardoor het geschikt is voor gevels met grote barsten of oneffenheden.

Kalei-imitatie:

Dit is geen traditionele kalei, maar eerder een verf met het uiterlijk van kalei (vaak op basis van silicaat of siloxaan). Echte kalei kan arbeidsintensief zijn en vereist specifieke vaardigheden en technieken. Kalei-imitatie kan een meer kosteneffectieve optie zijn, aangezien het gemakkelijker aan te brengen is dan traditionele kalei, met een vergelijkbare uitstraling. Hoewel kalei-imitatie een meer toegankelijke optie kan zijn, moet worden opgemerkt dat het niet dezelfde ademende eigenschappen biedt als echte kalei. Daarom moet de keuze tussen echte kalei en kalei-imitatie worden gemaakt op basis van de specifieke behoeften en doelstellingen van het project.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com