Zout verwijderen met duurzame saneersystemen

Oude gebouwen worden vaak geconfronteerd met zoutproblemen, waarbij het cruciaal is om te inspecteren op schadelijke zouten, zoals sulfaten, nitraten en chloriden. Deze zouten dringen het gebouw binnen via diverse wegen, van bodem- en regenwater tot natuurlijke aanwezigheid in de bouwmaterialen zelf. Bij hoge luchtvochtigheid migreren de zouten naar het oppervlak van de materialen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog blijft, lossen de zouten op, de ene soort zout al wat sneller dan de andere. Echter, bij een daling van de luchtvochtigheid en het verdampen van water, blijven niet-opgeloste zoutresten achter, resulterend in zichtbare witte/grijze vlekken of kristallen.

Het aanpakken van vochtproblemen en het langdurig droog houden van het oppervlak is essentieel, evenals ingrijpen om zouten te bufferen. Dit kan op verschillende manieren.

Zout tegengaan

Saneerpleisters: Dit zijn speciaal ontwikkelde pleisters die zeer ademend zijn. Dankzij zijn ademend karakter werkt de pleister zoutbufferend. Dit wil zeggen dat het ontwikkeld is om zouten te absorberen, op te slaan en neutraliseren. Deze pleister wordt geplaatst voor het sierpleisterwerk wordt aangebracht en vormt als het ware een barrière tegen de doorgang van zouten. Doordat de pleister vochtdoorlatend is, kan het vocht zich niet meer insluiten en zal het verdampen.

Ontzoutingskompressen: Deze methode trekt actief zouten uit de muur en absorbeert ze. Het ontzoutingskompres, een waterabsorberend materiaal doordrenkt met een speciale ontzoutingsoplossing, wordt zorgvuldig op het aangetaste oppervlak geplaatst en blijft daar gedurende een bepaalde tijd op. Tijdens deze periode gebeuren er twee processen. Enerzijds gaan de zouten uit de bouwmaterialen zich naar het kompres migreren en zich daar nestelen. Anderzijds wordt de verdampingszone van het vocht verschoven naar het kompres. Na verloop van tijd, wanneer het ontzoutingsproces is voltooid, wordt het kompres verwijderd. Deze handeling kan meermaals worden herhaald indien nodig.

Advies

De keuze van de juiste zoutverwijderingsmethode is afhankelijk van het type zout, het bouwmateriaal, en de ernst van het probleem. Contacteer ons vrijblijvend en laat u adviseren door onze experts.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com