Skip to main content

Zout remmen met duurzame saneersystemen

Oude gebouwen worden vaak geconfronteerd met zoutproblemen, waarbij het cruciaal is om te inspecteren op schadelijke zouten, zoals sulfaten, nitraten en chloriden. Deze zouten dringen het gebouw binnen via diverse wegen, van bodem- en regenwater tot natuurlijke aanwezigheid in de bouwmaterialen zelf. Bij hoge luchtvochtigheid migreren de zouten naar het oppervlak van de materialen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog blijft, lossen de zouten op, de ene soort zout al wat sneller dan de andere. Echter, bij een daling van de luchtvochtigheid en het verdampen van water, blijven niet-opgeloste zoutresten achter, resulterend in zichtbare witte/grijze vlekken of kristallen.

Zout tegengaan

Het aanpakken van vochtproblemen en het langdurig droog houden van het oppervlak is essentieel, evenals ingrijpen om zouten te bufferen. Dit kan op verschillende manieren:

Saneerpleisters:

Dit zijn speciaal ontwikkelde pleisters die zeer ademend zijn. Dankzij zijn ademend karakter en macroporositeit werkt de pleister zoutbufferend. Dit wil zeggen dat het ontwikkeld is om zouten te absorberen, op te slaan en te neutraliseren. Deze pleister wordt geplaatst voor het sierpleisterwerk wordt aangebracht en vormt als het ware een barrière tegen de doorgang van zouten. Doordat de pleister vochtdoorlatend is, kan het vocht zich niet meer insluiten en zal het verdampen.

Ontzoutingskompressen:

Deze methode trekt actief zouten uit de muur en absorbeert ze. Het ontzoutingskompres, een waterabsorberend materiaal doordrenkt met een speciale ontzoutingsoplossing, wordt zorgvuldig op het aangetaste oppervlak geplaatst en blijft daar gedurende een bepaalde tijd op. Tijdens deze periode gebeuren er twee processen. Enerzijds gaan de zouten uit de bouwmaterialen zich naar het kompres migreren en zich daar nestelen. Anderzijds wordt de verdampingszone van het vocht verschoven naar het kompres. Omdat er geen bindmiddel in de kompressen aanwezig is, droogt deze pleister simpelweg op en zal deze vaak van het oppervlak vallen, met de gekristalliseerde zouten erin. Het is raadzaam een monster van de afgevallen pleister naar het laboratorium te sturen om te bepalen hoeveel zouten nog aanwezig zijn. Deze procedure kan meermaals herhaald worden indien nodig.

Advies

Het is bij monumenten belangrijk dat het juiste saneersysteem gebruikt wordt, die niet enkel voldoet aan de esthetische kenmerken, maar ook rekening houdt met de specifieke kenmerken van de ondergrond. Wij staan steeds voor u klaar om onafhankelijk advies te verlenen.

Contact

De Olifant BV
Herentalsebaan 406
2160 Wommelgem

03/485 58 92
info@deOlifant.com

Advies & verkoop:

Joris Godefroit – joris@deolifant.com

Klantenboekhouding: